Asociaţia Samariteanul Milos este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit, înfiinţată  în baza Hotărârii judecătoreşti nr. 3085/1994, având ca scop principal ocrotirea copiilor aflaţi în situaţii de dificultate. 

Cum a luat ființă asociația

Asociaţia Samariteanul Milos a fost înfiinţată de soţii Gotthold şi Maja Scheytt. Aceştia s-au născut în anii 30 în Germania de Sud și ambii au trăit experiența războiului, copii fiind, respectiv tineri. Au crescut marcați de religia evanghelică; de-a lungul vieții lor, credința a devenit din ce în ce mai importantă pentru ei, transformându-se într-o profundă convingere. I-a inspirat mai ales pilda Samariteanului Milos din Biblie (Luca 10:25 -37). Au hotărât ca ei înșiși să ajute oamenii aflați în nevoie și, în cazul în care este necesar, să le ofere un cămin în casa lor. Unii dintre acești oameni au locuit în căminul soţilor Scheytt câteva zile, săptămâni sau luni, pe alții însă i-au integrat în familia lor. Pe lângă cei șase copii ai lor, au adoptat doi copii şi au mai avut alți copii în plasament familial.

După ce dl Gotthold Scheytt a ieșit la pensie în 1991, s-a implicat în mai multe proiecte din România,  având ocazia să viziteze un centru de plasament pentru copiii străzii din Brașov și a fost profund impresionat de soarta acestora. Mai ales unul dintre copii l-a impresionat pe dl Gotthold profund. Era o fetiță în vârstă de aproximativ 5 ani, cu nevoi speciale, care nu spunea aproape nici un cuvânt. Dl Gotthold Scheytt și-a propus să-i dea o identitate și un cămin, astfel începând povestea ASM: Soții Scheytt au cumpărat cu banii proprii și cu suport financiar de  la donatori privați și de la Diaconia din Memmingen o gospodărie țărănească veche la Ghimbav, în apropiere de Brașov. Lucrările de reconstrucție și renovare au durat până în 1995, iar în noiembrie 1995 asociația a primit în sfârșit aprobarea pentru a putea prelua copiii. Fetița, în vârstă de cinci ani, a fost printre primii copii care au fost preluați. Între timp numele ei a devenit Luminița Samariteanul – după numele Asociației.

În 1998 soţii Gotthold și Maja Scheytt s-au mutat în România pentru a putea susține și coordona mai bine activitatea, care se intensifica. În 2006 aceştia au întemeiat Fundația Scheytt în Germania, pentru ca modul de finanțare a ASM să fie cât mai transparent. Existența asociației este asigurată predominant de către donatori privați din Germania.

În anul 2006 le-a fost decernată Crucea Federală de Merit de către consulul german. În același au devenit cetățeni de onoare ai orașului Ghimbav.

În 2007 dl Gotthold Scheytt a decedat, iar d-na Maja Scheytt  a preluat conducerea, devenind președintele asociației.

În prezent, în România există trei domenii de activitate. Proiectul  principal este Casa de Tip Familia Samariteanul Miloos, al doilea este proiectul pentru rromi din Dumbrăviţa, iar al treilea domeniu de activitate îl constituie ajutorul dat câtorva oameni aflați în situații de dificultate.